Det er et historisk sus over brønnpluggingen som boreriggen Rowan Gorilla VI  foretar for ConocoPhillips i vår på den nedstengte plattformen Ekofisk 2/4 A i Nordsjøen. Brønnen plugges nå permanent, 42 år etter at den ble satt i produksjon. Pluggeoperasjonen tar en snau måned.

Norsk oljeproduksjon startet på Ekofisk-feltet i juni 1971. I begynnelsen foregikk den fra havbunnsløsninger som var koblet opp til den flyttbare innretningen Gulftide. Det var derfor en store milepæl da den aller første brønnen på en fast installasjon kom i gang snaut tre år senere - i april 1974. 

Borestart for brønn A-13 var i november 1973. Boreoperasjonen pågikk i 163 dager, og det ble boret til en total lengde på 3444 meter.  25. april i 1974 ble så den første produserte oljen fra Ekofisk 2/4 A ført i rørledning til lastebøye nummer én og videre til tankeren Elisabeth Fernstrøm som lå klar for å ta imot produksjonen.  Dette var selve startskuddet for oljeproduksjon fra faste installasjoner på norsk sokkel.

Brønnen var aktiv i hele 27 år før den ble tatt ut av produksjon. Da hadde den produsert 82,2 millioner fat oljeekvivalenter. Den permanente pluggeoperasjonen innebærer at det settes inntil fem sementplugger på ulike dybder i brønnen før den forlates for godt.

Med den spesielle historien til brønn A-13 er det bestemt at brønnens juletre skal doneres til Norsk Oljemuseum i Stavanger. 
600x370_Artikkelbilde_Bredt_EkofiskAlpha_alfa011_NSP.jpg
Ekofisk 2/4 A - Norges første faste produserende plattform.
Foto. ConocoPhillips/Kjetil Alsvik