Forlenger samarbeidsavtale om havdroner

ConocoPhillips forlenger samarbeidsavtalen med Akvaplan-niva i tre nye år i prosjektet med havdroner. Det betyr mer kunnskap om økosystemet til havs.

Havdronene (gliderne) er selvgående og drives av henholdsvis vind, bølger, gravitasjon og solenergi. Forskning med glidere gir verdifull kunnskap om livet i havet. Ved å bruke disse farkostene til innsamling av nye data, vil vi få økt kunnskap om industriens aktiviteter og hvordan dette kan påvirke marint miljø.

Første fase av prosjektet ble finansiert av Forskningsrådet sammen med ConocoPhillips. Nå har ConocoPhillips påtatt seg å finansiere forskningen i tre år til (2021-2023).

Hver vår og høst utføres seismiske undersøkelser på Ekofisk-feltet. Det skjer gjennom permanente, seismiske kabler på havbunnen, som fanger opp lydbølger som reflekteres fra reservoaret. Sensorene på gliderne registrerer hvordan lyden forplanter seg i havet og effekten dette kan ha blant annet på fisk.

Denne kunnskapen gir industrien mulighet for å planlegge aktiviteter på en bedre måte. Blant annet skal seismiske undersøkelser foregå minst 20 nautiske mil unna fiskens gyteområder i vårsesongen. Ved å benytte droneteknologien kan avstandskravet etterprøves. I tillegg kan havdronene ha potensial for å avdekke om seismisk lyd påvirker hval som beiter på fisken i området.

I årene 2017-2019 samlet de ubemannede fartøyene inn miljødata fra havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, samt et tokt hvor gliderne gikk fra Longyearbyen og opp til iskanten ved Svalbard. Det er samlet inn data om meteorologi (temperatur, lufttrykk, vind), oseanografi (temperatur, saltholdighet, oksygen, havstrømmer) og biologi (dyre- og planteplankton, fisk og marine pattedyr). Den innsamlede dataen overføres i sanntid fra gliderne til PC via mobilnett eller satellitt.