Ny tilværelse for pensjonist-juletre fra Ekofisk

Det historiske juletreet (brønnhodeventilen) fra Ekofisk er pensjonert. Det tilhørte den aller første brønnen på en fast installasjon på norsk sokkel, og nyter nå sin nye tilværelse utenfor Oljemuseets nye magasin i Stavanger.

Et stort betongfundament måtte til for å gi det seks meter høye og 7,5 tonn tunge juletreet en trygg pensjonisttilværelse, der det nå står i Dusavik, omringet av brostein og grønne planter. Monumentet er ett av to i rekken av historiske juletrær ved museene i Stavanger. Det andre treet fra boreriggen Gulftide står foran museets lokaler i Stavanger sentrum.

Norsk oljeproduksjon startet på Ekofisk-feltet i juni 1971. I begynnelsen foregikk den fra havbunnsrammer koblet opp til Gulftide, som var en flyttbar innretning. Det var derfor en stor milepæl da den aller første brønnen på en fast installasjon på sokkelen kom i gang snaut tre år senere – brønn A-13.

Borestart for brønn A-13 var i november 1973. Boreoperasjonen pågikk i 163 dager, og det ble boret til en total lengde på 3444 meter. 25. april i 1974 ble den første produserte oljen fra Ekofisk 2/4 A ført i rørledning til lastebøye nummer én og videre til tankeren Elisabeth Fernstrøm, som lå klar for å ta imot produksjonen. Dette var selve startskuddet for oljeproduksjon fra faste installasjoner på norsk sokkel.

Brønnen var aktiv i hele 27 år før den ble tatt ut av produksjon. Da hadde A-13 produsert totalt 82,2 millioner fat oljeekvivalenter.

Se også Industriminne Ekofisk som ble oppdatert og fornyet som en del av Ekofisk 50-årsmarkeringen i 2019.