ConocoPhillips markerer 50 års oljeproduksjon

Onsdag 9. juni for 50 år siden åpnet daværende statsminister Trygve Bratteli offisielt Norges første oljeproduksjon fra riggen Gulftide på Ekofisk i Nordsjøen. Dagen markeres offshore med gjenåpning av Tor-feltet i Ekofisk-området, enda et bidrag til verdiskapingen i Norge.

Over fem tiår speiler Ekofisk på mange måter det norske oljeeventyret, og Bratteli fikk rett i sin uttalelse under åpningen 9. juni 1971:

‘Vi håper at resultatene av prøveproduksjonen vil bli positive, og at dette vil innlemme Norge i rekken av oljeproduserende land. Derfor er åpningen av oljeproduksjonen noe som kan bli en merkedag i vår økonomiske historie’.

Trygve Bratteli 9.juni 1971

Med en verdiskaping på nesten 2600 milliarder kroner fra Ekofisk-området i løpet av fem tiår, gjenstår det fortsatt å realisere store verdier til det norske samfunnet. Fra å importere kunnskap og teknologi på 1960- og 70-tallet, ble Ekofisk raskt en katalysator for utviklingen av norsk olje- og gassindustri som i dag eksporterer kompetanse og teknologi i verdensklasse.

Begynnelsen og fortsettelsen

På Tor-feltet, 13 kilometer nordøst for Ekofisk-senteret, finner vi noen av de første brønnene som ble boret i Norge. Tor-feltet startet produksjon i 1978 og ble stengt i 2015. Da var levetiden over, men historien om Tor-feltet var likevel langt fra slutt. Fem år seinere kom feltet tilbake i produksjon, nå fra åtte brønner fordelt på to havbunnsrammer.

- Tor-feltet representerer både begynnelsen og framtiden for ConocoPhillips i Norge. 50 år er gått siden produksjonsstart på norsk sokkel og med gjenåpningen av Tor-feltet gir dette Ekofisk-området og ConocoPhillips ytterligere tiår med produksjon, forteller regiondirektør Steinar Våge.

Selskapet jobber nå med å vurdere nye utbyggingsprosjekter i Ekofisk-området. I tillegg har vi de siste årene gjort flere betydelige olje- og gassfunn. To funn i Norskehavet og ett i Nordsjøen er med på å bidra til optimisme på norsk sokkel. Vår ambisjon er å skape verdier gjennom aktiviteter og bidra til sysselsetting i mange år framover.

Verdier og ringvirkninger

Siden produksjonsstarten i 1971 har Ekofisk-området skapt verdier for nesten 2600 milliarder kroner. Av dette utgjør skatter og avgifter 1200 milliarder kroner. Verdiskapningen kommer som følge av at mer enn seks milliarder fat oljeekvivalenter er produsert i Ekofisk-området. 4,2 milliarder fat kommer fra Ekofisk-feltet alene, mens Eldfisk har produsert 1,1 milliard, og 0,8 milliard fat oljeekvivalenter kommer fra andre felt i området. Estimert utvinning har overgått de opprinnelige forventningene med en økning fra 17 til over 50 prosent i dag.

– Verdiskapningen fra Ekofisk handler om utvikling, kunnskap og samarbeid, som igjen bidrar til å overføre teknologi og kompetanse til andre industrier i Norge og verden, legger Våge til.

Rundt 3000 personer er sysselsatt i Ekofisk-området hvorav om lag 1000 er offshore til enhver tid, inkludert alle som jobber på plattformer, rigger og fartøy. I tillegg mottar alle aktiviteter i Ekofisk-området støtte fra om lag 900 ansatte ved selskapets hovedkontor i Tananger. Våre medarbeidere er bosatt i samtlige av landets fylker.

Så mye som opp mot 95 prosent av årlige kontraktstildelinger på 10-12 milliarder kroner knyttet til Ekofisk går fra ConocoPhillips til norsk leverandørindustri – hvert år. Ringvirkningene bidrar til å skape jobber og aktiviteter i en rekke lokalsamfunn.

Nullvisjon om skade

Den viktigste delen av Ekofisk-historien handler imidlertid om helse, miljø og sikkerhet. Gjennom fem tiår i Nordsjøen har vi bygget en sterk sikkerhetskultur i selskapet. Dette er et område som alltid må forbedres og prioriteres. HMS-arbeid krever kontinuerlig fokus og oppfølging fra alle medarbeidere – i alle deler av organisasjonen.

De tragiske ulykkene, Bravo-utblåsningen i 1977 og Alexander L. Kielland-ulykken i 1980 har betydd mye for sikkerhetskulturen i ConocoPhillips og standarden på norsk sokkel. De preger selskapets holdning til gode rutiner og riktig kompetanse. Ingenting er så viktig at vi ikke har tid til å gjøre det sikkert! Gjennom 50 år med erfaring og utvikling har vi i dag en av de tryggeste arbeidsplassene på sokkelen.

Mer bærekraft

I løpet av de siste to tiårene er en rekke klimagassreduserende tiltak iverksatt i Ekofisk-området. Vi fortsetter å jobbe med nye forbedringer for å nå null-utslippsmålet innen 2050.

Blant annet er en ny strømkabel fra Eldfisk-komplekset til Eldfisk 2/7 B installert for å fase ut dieseldrevet energi med dampdrevet energi. Prosjektet forventes å redusere CO2-utslippene med 1000 tonn hvert år og NOx-utslippene med 167 tonn. Tre forsyningsfartøy har installert hybride energiløsninger, som reduserer dieselbruken med opp til 15 prosent, inkludert en reduksjon i utslipp av CO2 og NOx. I fjor høst ble ett nytt prosjekt igangsatt for å redusere fakling på Ekofisk J plattformen som er forventet å redusere CO2 utslipp på Ekofisk med 26,000 tonn per år med oppstart i 2022. Flere installasjoner har i tillegg blitt fjernet og skrapet og om lag 98 prosent av metallet har blitt resirkulert for gjenbruk.

Norske myndigheter har satt en maksgrense for konsentrasjon av olje i vann til 30mg/l. Konsentrasjonen av olje i vann i Ekofiskområdet er redusert rekordlavt de siste årene med 6,9 mg/l.

Suksess handler om folk

Steinar Våge - ConocoPhillipsUten titusenvis av medarbeidere som arbeider og har arbeidet for ConocoPhillips i løpet av fem tiår, hadde vi ikke kommet der vi er i dag.

- Jeg ønsker å takke alle våre dyktige medarbeidere, partnere, leverandører og myndigheter. Vår felles suksess er resultat av godt samarbeid og evne til å lære av hverandre. Jeg er stolt over arbeidet som gjøres og har blitt gjort for å skape store verdier for samfunnet og alle involverte, avslutter Steinar Våge.