ConocoPhillips støtter nytt forskningssenter i Sandnes

Fredag 3. september åpnet et nytt forskningssenter NEEDED i Sandnes. Det ledes av overlege og professor ved Universitetet i Stavanger (UiS) Stein Ørn og hans team. Med en rekke apparater og utstyr skal de gjennomføre avansert forskning og tester på folks hjertehelse.

NEEDED (North Sea Race Endurance Exercise Study) forsker på tidlig oppdagelse av alvorlig hjertesykdom. Målet er å finne årsaker til plutselig hjertedød og forhindre at det skjer. I tillegg ønsker forskerne å finne enkle metoder som befolkningen selv kan bruke til å teste egen risiko for uoppdaget, alvorlig hjertesykdom.

ConocoPhillips Skandinavia AS er blant hovedsponsorene og selskapet deltok på åpningen av senteret med flere representanter.

- Hjerteforskning kan komme alle inkludert våre medarbeidere til gode. Hvert år har vi flere syketransporter fra Ekofisk der medarbeidere får akutte hjerteproblemer. Hvis forskningen kan avsløre hvem som er i risikogruppen, kan vi bidra til å redde liv gjennom deltakelse i prosjektet, sier Ingunn Hovdevik Hagelin, ConocoPhillips’ direktør for HR, helse og kommunikasjon.

NEEDED startet sin forskning i 2013 i forbindelse med Nordsjørittet, og undersøkelsene ble utført i sammenheng med fysisk aktivitet. I ettertid har prosjektene utviklet seg og fått internasjonal anerkjennelse.

NEEDED har utført tre studier i perioden 2013-2018. Utgangspunktet var å se om hjertemarkøren troponin kunne være særlig forhøyet hos personer med uoppdaget hjertesykdom. Troponin er et protein som lekker ut i blodet hvis hjertet blir skadet eller stresset og brukes i diagnostisering av hjerteinfarkt. Ved hjelp av disse blodprøvene fant forskerne alvorlig hjertesykdom hos tre av de 98 personene som deltok i 2013-studien, hvor to av personene ble hjerteoperert.

- Dette er et prosjekt som viser at faglig samarbeid legger til rette for ny utvikling av fagkompetanse og avansert teknologi. Målsetningen er at dette bidrar til å skape ny innovasjon, som igjen bidrar til å redde liv, sier Ole Klingsheim, ConocoPhillips’ leder for forskning og utvikling.

I 2014 ble det utført en lignende studie som også fant alvorlig hjertesykdom hos deltakere, der åtte ble operert. Denne gangen fant de også at noen med forhøyet troponin ikke var hjertesyke. Dette ble utgangspunktet for studien i 2018, som blant annet lette etter metoder for å skille mellom friske og syke personer. Framover skal NEEDED se på metoder for selvtesting som ikke krever legekonsultasjon.

- En metode som gir stigning av troponin til et nivå som indikerer alvorlig hjertesykdom – og som kan utføres på en relativ enkel måte på alle ­­– er interessant for oss. En slik test kan være med på å identifisere alvorlig hjertesykdom, som enkelt kan utredes og behandles, avslutter Tatjana Bergsland, selskapets bedriftsoverlege og leder for Helseavdelingen.