Fortsetter bidrag til hjerteforskning

ConocoPhillips har i flere år bidratt til å støtte det omtalte NEEDED-prosjektet, som driver livreddende hjerteforskning. Nå har selskapet valgt å utvide kontrakten og sponser prosjektet i tre nye år.

 

Prosjektet er drevet av Stavanger Universitetssykehus, med overlege Stein Ørn i spissen. I 2021 åpnet NEEDED et eget hjerteforskningssenter i Sandnes blant annet ved hjelp av støtten fra ConocoPhillips, og prosjektet er nå på vei over i en ny, spennende fase.

Flere fra selskapet har deltatt i studien og mange ble kjent med prosjektet i forbindelse med Nordsjørittet.

- Det er flott at så mange har engasjert seg i dette viktige arbeidet, og jeg er glad for at ConocoPhillips har valgt å støtte forskningen videre. Dette kan bli viktig kunnskap om hjertehelsa for framtida, sier bedriftsoverlege Tatjana Bergsland.

Hva er NEEDED

På verdensbasis er hjerteinfarkt blant de hyppigste dødsårsakene, og som oftest skyldes det trange kransarterier. Plutselige dødsfall blant topptrente idrettsutøvere får mye omtale i pressen, men ofte dreier det seg om en uoppdaget, underliggende hjertesykdom.

Som operatør for Ekofisk-området opplever ConocoPhillips at medarbeidere får hjerteproblemer mens de er på jobb til havs. Målet i NEEDED-studiene er å oppdage hjertesykdom tidligere slik at alvorlig sykdom og død kan unngås både i befolkningen på land og til havs.

I prosjektets første fase undersøkte forskerne om hjertemarkøren troponin, som skilles ut i blodet ved akutt hjertesykdom, kunne fortelle noe om hjertesykdom hos mennesker med uoppdaget sykdom og uten symptomer. Det ble tatt blodprøver etter anstrengende fysisk aktivitet for å se om troponin-nivået økte unormalt mye hos enkelte, og om dette kunne være tegn på underliggende hjertesykdom. Det viste seg å være en sammenheng mellom hjertesykdom og vedvarende forhøyet nivå av troponin i blodet ved anstrengende aktivitet.

Fase to ble derfor å finne ut hvor mye aktivitet og nivå av troponin-forhøyning som måtte til for å indikere hjertesykdom, og om ulike troponin-varianter kan avgjøre sykdom. Målet er å se om det er mulig å oppdage hjertesykdom tidligere hos personer uten symptomer, overvåke sykdommen og gi råd om trygg og riktig trening. I tillegg ser forskerne på faktorer som hjerterytme, genetikk og stresshormoner.

Forskerne fant ut at troponin også kan stige hos personer uten hjertesykdom. Hos disse personene er økningen i troponin et uttrykk for hjertets normale reaksjon på belastning. Dersom man skal bruke troponin til å finne hjertesykdom må man utvikle metoder for å skille mellom en normal og en sykelig troponin-økning.

Neste steg er fase tre, hvor forskerne skal prøve å finne ut hvordan måle at forhøyet troponin ikke er relatert til hjertesykdom. Planen er også å fortsette og undersøke dataene fra fase to. De skal gjøre tester på atleter og personer med og uten hjertesykdom. I tillegg skal de gjøre en oppfølgerstudie etter ti år på de som var med i studien i 2014.

Foreløpige resultater

Forskerne har funnet en sammenheng mellom troponinnivået i blodet og hjertesykdom, og allerede i starten av studien fant forskerne hjertesykdom hos 10 av studiedeltakerne. Ingen av de 10 kandidatene hadde symptomer på hjertesykdom fra før, men alle hadde unormalt troponinnivå og endte med å bli operert for alvorlig hjertesykdom.

Vil du lese mer om NEEDED-prosjektet – se denne eksterne lenken hos Helse Stavanger.