Markering av Tommeliten A-oppstart

I dag besøkte olje- og energiminister Terje Aasland Ekofisk-senteret sammen med partnerselskap, leverandører og myndigheter for å markere oppstarten av gass- og kondensatfeltet Tommeliten A i Nordsjøen.

Fra venstre: Administrerende direktør i PGNiG Upstream Norway Marek Woszczyk, olje- og energiminister Terje Aasland og ConocoPhillips regiondirektør for Europa, Midtøsten og Nord-Afrika Steinar Våge.

Tommeliten A-feltet hadde produksjonsstart 13. oktober, som førte til leveranser av naturgass til Europa nesten et halvt år tidligere enn opprinnelig plan.  

Tommeliten A er en utbygging med to havbunnsrammer i Nordsjøen knyttet opp mot Ekofisk-senteret. Ressurspotensialet er estimert til mellom 120-180 millioner oljeekvivalenter, hovedsakelig bestående av gass (ca. 70 %) og kondensat (ca. 30 %).

Olje- og energiminister Terje Aasland deltok i den offisielle åpningen av Tommeliten A-feltet på Ekofisk-senteret i dag. Deretter fikk alle besøkende en omvisning på Ekofisk. Representanter fra partnerselskap, leverandører, Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet og lokale myndigheter deltok i markeringen. 

- Det er veldig kjekt å feire at Tommeliten A-feltet er i drift og leverer gass til Europa. Tidligere produksjonsstart er et resultat av et godt og effektivt samarbeid med våre partnere, leverandører og myndigheter, sier Steinar Våge, ConocoPhillips regiondirektør for Europa, Midtøsten og Nord-Afrika.

Totale investeringer for prosjektet er på ca. 13 milliarder kroner, noe som muliggjorde om lag 5.000 arbeidsplasser i prosjektperioden. De fleste kontraktene ble tildelt norske bedrifter.

Les pressemelding: Tommeliten A-feltet leverer naturgass tidligere enn planlagt

Som operatør for Tommeliten A Unit, har ConocoPhillips Skandinavia AS en eierandel på 28,1385 %, mens PGNiG Upstream Norway AS har 42,1978 %, TotalEnergies EP Norge AS har 20,1430 %, Vår Energi ASA har 9,0907 %, ConocoPhillips (Storbritannia) Holdings Limited har 0,2109 %, TotalEnergies E&P UK Limited har 0,1510 % og ENI UK Limited har 0,0681 %. 

Om Tommeliten A

Tommeliten A (PL 044) ble funnet i 1977. Feltet er et oppsprukket kalksteinsreservoar som inneholder gasskondensat og flyktig olje. Feltet består av en Ekofisk- og en Tor-formasjon, i likhet med andre felt i Ekofisk-området. Feltet strekker seg fra den norske blokken 1/9 over til den britiske blokken 30/20. Den avtalebaserte utbyggingen følger den norske planen for utbygging og drift (PUD).