Markerte utseiling av Tommeliten A prosessmodul

Denne uken ble den ferdigstilte prosessmodulen for Tommeliten A-prosjektet markert og gjort klar for utseiling fra Aker Solutions-verftet i Egersund. Milepælen er et steg nærmere leveranser av mer gass til Europa i 2024.

– Vi er veldig glade for å nå denne milepælen i prosjektet, og vi takker alle i Aker Solutions for innsatsen så langt. Prosessmodulen og tilhørende utstyr er produsert og levert i løpet av kort tid, uten alvorlige HMS-hendelser. Dette er en flott prestasjon, og vi ser fram til å installere utstyret på Ekofisk i mai, sier Glenn Hamrell, ConocoPhillips’ prosjektleder for Tommeliten A. 

Tommeliten A er et nytt gass- og kondensatfelt lokalisert i Ekofisk-området, Nordsjøen. Utbyggingen er et havbunnsprosjekt med to havbunnsrammer med inntil 12 produksjonsbrønner. Installasjonene knyttes opp mot Ekofisk-senteret, hvor også prosessmodulen vil installeres. De nye havbunnsrammene er lokalisert om lag 25 kilometer sørvest for Ekofisk-senteret.   

Gass og kondensat til Europa 

Ressurspotensialet for Tommeliten A er estimert til mellom 80-180 millioner fat oljeekvivalenter, hovedsakelig gass og kondensat. Prosjektet tilfører ny produksjon i Ekofisk-området og styrker videre drift av Ekofisk for de neste tiårene.  

– Tommeliten A-feltet vil produsere og levere gass og kondensat fra 2024, som vil bidra til å møte Europas energibehov, sier Tor Inge Hansen, ConocoPhilllips’ direktør for utbygging og prosjekt i Europa og Nord-Afrika. 

Totale investeringer i prosjektet er anslått til om lag 13 milliarder norske kroner. De fleste kontraktene er tildelt til norske bedrifter, og investeringene er anslått til å skape om lag 5000 arbeidsplasser.  

ConocoPhillips Skandinavia AS er operatør for Tommeliten A (Unit) med 28.1385 prosent eierinteresser. Øvrige eiere er PGNiG Upstream Norway AS (42,1978 %), TotalEnergies EP Norge AS (20,1430 %) Vår Energi AS (9,0907 %), ConocoPhillips (U.K) Holdings Ltd (0,2109 %), TotalEnergies UK Ltd (0,1510 %) og ENI UK Ltd (0,0681 %). 

Om feltet Tommeliten A 

Tommeliten A ble funnet i 1977. Feltet er et oppsprukket kalksteinsreservoar som inneholder gass, kondensat og flyktig olje. Feltet består av en Ekofisk- og en Tor-formasjon, i likhet med andre felt i Ekofisk-området. Feltet strekker seg fra den norske blokken 1/9 over til den britiske blokken 30/20. Norske og britiske myndigheter godkjente plan for utbygging og drift (PUD) 11. juli 2022.

Klikk her for å se animasjonen av Tommeliten A-utbyggingen.