Det var i august 1965 at ConocoPhillips fikk tildelt utvinningstillatelse 018 (PL018) i den aller første utlysningsrunden på norsk sokkel. Fire år seinere ble Ekofisk-feltet påvist i blokk 2/4 som det første norske kommersielle oljefeltet.

ConocoPhillips har de siste årene forberedt framtiden i Ekofisk-området. Det er bygget tre nye plattformer, infrastrukturen er fornyet og det pågår boring av mange nye brønner for å sikre fortsatt produksjon fra feltene i området. Ekofisk-feltet er stadig blant de største produsentene på norsk sokkel og feltet har mange år foran seg. I tillegg til selve Ekofisk inngår Eldfisk, Embla og Tor i dag blant de fire produserende feltene i Ekofisk-området som ligger i blokk 2/4 helt sør i norsk del av Nordsjøen.
 
Først og størst
Det er gått 50 år siden den norske regjeringen utlyste den første, og fortsatt største, tildelingsrunden. Det skjedde etter at Norge hadde oppnådd enighet med Storbritannia og Danmark om deling av Nordsjøen og den norske regjerningen hadde etablert et regelverk for «utforsking og utnyttelse av undersjøiske petroleumsforekomster på den norske del av kontinentalsokkelen».  
 
Tidlige interesse
Den første utlysningsrunden omfattet hele 278 blokker. Søknadsfristen var i juni og to måneder senere kunne den norske industriministeren kunngjøre at Phillips Petroleum hadde blitt tildelt operatørskapet for PL 018 på vegne av Phillips-gruppen. Selskapet hadde så tidlig som i 1962 fattet interesse for norsk sokkel, og registrerte datterselskapet Phillips Petroleum Norsk ved Oslo Handelsregister høsten 1964.
 
Produksjonsstart
Ekofisk-funnet ble påvist i desember 1969, og allerede 18 måneder etterpå – 9. juni 1971 startet produksjonen. De første årene ble det produsert til bøyelastere. Siden 1975 har oljen gått i rørledning til Storbritannia. I oktober i år er det dermed 40 år siden den første råoljen ble mottatt ved Teesside-terminalen i Storbritannia.
 
Dagens utvinningstillatelse for PL018 gjelder til 2028. ConocoPhillips er operatør med en eierandel på 35,11 prosent. 
 
 
Kart: Oljedirektoratet/Norsk Oljemuseum