Seks selvgående robotiserte farkoster er satt ut for å samle inn meteorologiske data og informasjon om forholdene i Barentshavet i sommer.

Farkostene samler inn informasjon som bølgehøyde, strømretning, temperatur, vindhastighet etc. samt informasjon om naturlig forekommende ‘olje sip’ i fjerntliggende havområder. Sensorer undersøker områder identifisert på satellittbilder som viser at hydrokarboner naturlig siver opp til havoverflaten.

Farkosten kalles 'Wave Glider' og er nærmest som et surfebrett på 1 x 3 meter. Den drives fram av bølgekraft og produserer egen strøm fra solceller. Solcellene gir strøm til avansert elektronikk, kommunikasjonsutstyr og utstyr for navigasjon, slik at den kan gå rutene og tilpasse seg annen skipstrafikk.  Bevegelsene overvåkes fra land.

De ble satt ut tidlig i juli og skal tas inn igjen i starten av september. De går forhåndsoppsatte ruter med en fart på rundt 1 knop.

Data sendes trådløst til land ved hjelp av kommunikasjonsutstyret om bord. Aktiviteten er en del av et ConocoPhillips-program for å evaluere innsamling av naturdata. Blir årets pilot vellykket, vurderes nye tokt de neste tre til fem årene og åpning for deltakelse fra andre oljeselskap.

- Hver enkelt farkost samler inn et bredt spekter av informasjon som er av stor betydning for et offshore lete- og produksjonsmiljø, sier leder for leting i nye områder, Roy Leadholm. 

ConocoPhillips har tidligere gjennomført lignende oppdrag med Wave Glidere i Mexicogolfen, Tsjuktsjerhavet (Alaska) og Baffinbukta ved Grønland. 

ConocoPhillips har lang erfaring fra virksomhet i Barentshavet med eierskap i fem lisenser og operatørskap for én av disse. Selskapet var også tidlig ute med å forplikte seg til en seismisk kartlegging av det østlige Barentshavet som 34 oljeselskaper gjennomførte. Nå evalueres seismikken fra kartleggingen for å vurdere en mulig søknad i 23. konsesjonsrunde.

 250x_Artikkelbilde_IMG_0721TF.jpg
Farkosten samler inn et bredt spekter av informasjon som sendes til land.