I 2014 er det 45 år siden ConocoPhillips fant Ekofisk – Norges første oljefelt. Det  er allerede gått 50 år siden selskapet etablerte seg i Norge.


25. november var det 50 år siden etableringen av det første datterselskap i Norge – Phillips Petroleum Norsk AS - ved Oslo Handelsregister.   

Målet var å få adgang til leteområdene som var i ferd med å åpnes på norsk kontinentalsokkel. Da var det en fordel å ha et datterselskap registrert i Norge. Det første selskapet, Phillips Petroleum Norsk AS, ble formelt stiftet 22. oktober 1964 og registrert ved Oslo Handelsregister 25. november samme år.

Tidligere på høsten var Phillips’ medarbeider Fred Terry på plass i Oslo. Blant hans første oppgaver var å opprette det norske selskapet, følge med på hvordan norsk oljepolitikk ble utformet, og sørge for at Phillips kom med da de første blokkene ble lyst ut.

Etter et forarbeid med det italienske oljeselskapet Agip og det belgiske Fina, søkte de tre selskapene med Phillips som operatør i den første (og største) konsesjonsrunden på norsk sokkel. Den ble lyst ut i Norsk Lysningsblad i april 1965. I august samme år annonserte den norske industriministeren at selskapet var blitt operatør for blant annet utvinningstillatelse (PL)018.
Fire år etter tildelingen blir Ekofisk-feltet funnet – og satt i prøveproduksjon i juni 1971 - sju år etter etableringen av det første Phillips-selskapet i Norge.