Bra for miljøet, bra for trafikkavviklingen og bra for medarbeiderne i ConocoPhillips. Slik kan man oppsummere effekten av at selskapet i over 35 år har hatt firmabussordning på Nord-Jæren.

Hver morgen mellom klokken 07.30 og 8.00 ruller ni busser inn på parkeringsplassen i Tananger. Til sammen frakter de over 200 medarbeidere til jobb ved selskapets kontor - fra Jæren i sør til Stavanger-området i nord. Dette gir en andel kollektivreisende arbeidstakere på rundt 20 prosent i ConocoPhillips – uvanlig høyt i nasjonal målestokk.

Ordningen begynte i 1970-årene og fant etter kort tid en form som i store trekk har vært uendret i over tre tiår. I den travleste rushtiden om morgenen forlater bussene endeholdeplassene i Bryne, Sandnes og Stavanger - med retur til tre ulike klokkeslett etter arbeidstidens slutt. Det går også en tidligrute om morgenen fra Stavanger sentrum for de som ønske å starte arbeidsdagen klokken 7.

Samarbeid
I lang tid var det en ren ConocoPhillips-ordning. De senere årene har selskapet samarbeidet med to andre selskaper i området, slik at busskapasiteten utnyttes enda bedre. Belegget varierer noe med årstidene og er høyst i vinterhalvåret. Hvis kulda setter inn med snø eller isglatte veier lar mange bil og sykkel stå. Da hender det at bussene blir fylt helt opp. 

Det er et utalt ønske fra myndighetene at flere bør benytte andre framkomstmidler enn privatbil for jobbreiser. Biltrafikk en av de største kildene til luftforurensing i byer og tettsteder. I dette bildet passer firmaordningen godt inn - som et supplement kollektiv transport. Kortere bilkøer og redusert CO2-utslipp er to av gevinstene.

Styrke tilbudet
For å styrke tilbudet ytterligereligere vurderes det å knytte enda flere arbeidsteder til ordningen. Rutene og avgangstidspunkter justeres fra tid til annen basert på bomønster og trafikkomlegginger. En planlagt utvidelse av bompengeordningen på Nord-Jæren er også med på å påvirke interessen for å benytte det unike tilbudet.

Jo lengre reisevei desto større andel medarbeidere som benytter seg av bussordningen. Fra kontoret i Tananger er det 13 kilometer til Stavanger sentrum, 20 kilometer til Sandnes og 30 kilometer til Bryne i Time kommune. Også ansatte i kommunene Klepp, Sola og Randaberg har glede av ordningen.  I Stavanger kommune, de de fleste bor, er de alle bydeler dekket.

Anerkjent med pris
Også andre vet å sette pris på bussordningen. I 2013 mottok ConocoPhillips Risavikprisen fra Næringsforeningen i Stavanger-regionen. ConocoPhillips fikk utmerkelsen som en anerkjennelse for selskapets langvarige bidrag til utviklingen i området helt tilbake fra 1973.  Det omfattende firmabusstilbudet i selskapet ble trukket fram som en viktig miljøfaktor.